Täydennä Wikipediaa Suomen kulttuuriperintökohteilla – valokuvakilpailu syyskuun ajan

4.9.2017

Suomessa järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla.


Vanha Rauma on yksi Suomen kuudesta keskiajalla perustetusta kaupungista. Se on laajimpia säilyneitä historiallisia puukaupunkialueita Pohjoismaissa. Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto, Creative Commons BY-SA 4.0.

Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi keräämällä siitä kuvia.

Kuvat tallennetaan kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa:

  • Rakennettu kulttuuriympäristö
  • Muinaisjäännökset
  • Maailmanperintökohteet
  • Rephotography eli uudelleenkuvaus (uudelleen luotu versio jostain olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta)

Lisäksi palkitaan vuoden paras kuva, vuoden paras kuvasarja sekä eniten kohteita kuvannut kuvaaja.

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio.

Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta. Myös aiemmin otetuilla kuvilla voi osallistua kilpailuun.

Tarkemmat ohjeet ja linkit löytyvät kilpailusivustolta


Wiki Loves Monuments 2016 -kilpailun voittajaksi valittu kuva Berliinin Littenstraße 12–17 sijaitsevan oikeustalon aulasta. Kuva: Ansgar Koreng, Creative Commons Nimeä 4.0 (DE).