Valtakunnalliset kotiseutupäivät pähkinänkuoressa

Jokakesäiset Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kotiseututoiminnan vuoden huipentuma ja päätapahtuma. Päivien aikana kotiseutuasioiden parissa työskentelevät ammattilaiset ja vapaaehtoiset juhlivat, keskustelevat, verkostoituvat ja tutustuvat kulloisenkin isäntäalueen erikoisuuksiin. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat maamme suurin kotiseututapahtuma. Päiville osallistuu satoja kotiseututoiminnalle omistautuneita henkilöitä eri puolilta Suomea, ja yleisötilaisuuksissa käy tuhansia lähialueen asukkaita.

Kotiseutupäiville kokoontuvat kotiseututyötä esimerkiksi kunnissa, kotiseutuyhdistyksissä, maakuntaliitossa ja muissa järjestöissä tekevät henkilöt. He tulevat vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia sekä keskustelemaan ajankohtaisista kotiseututoimintaan vaikuttavista kysymyksistä.

Isäntäpaikkakunnan kulttuuri esiin

Monelle jokavuotiselle kävijälle päivien mielenkiintoisin anti on tutustua paikalliseen kulttuuriin – ruokaperinteeseen, murteeseen ja tapoihin – sekä nähtävyyksiin parhaiden paikallisten asiantuntijoiden opastuksessa. Samalla isäntäpaikkakunta tekee itseään tunnetuksi.

Päivien ohjelmassa on seminaari paikkakuntaan liittyvästä tai ajankohtaisesta aiheesta, keskustelutilaisuuksia, retkiä, toritapahtumia, juhlia ja Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous.

Kotiseutupäivien pääjärjestäjänä toimii yleensä kaupunki tai kunta, ja naapurikunnat sekä maakuntaliitto ja paikalliset kotiseutuyhdistykset osallistuvat järjestelyihin. Usein päiviä on järjestämässä lisäksi huomattava määrä vapaaehtoistyöntekijöitä, joille on suuri ylpeydenaihe saada esitellä omaa kotiseutuaan paikallisesta kulttuurista kiinnostuneelle yleisölle.

Tapahtuma lujittaa alueen kotiseutuasioiden parissa toimivien ja työskentelevien ihmisten ja yhteisöjen yhteistyötä ja verkostoitumista.

Päivillä pidetään liiton vuosikokous ja palkitaan ansioituneita

Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä pidetään Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous, jossa tehdään liiton tärkeimmät päätökset.

Päivien yhteydessä Suomen Kotiseutuliitto jakaa kotiseututyön ansiomitalit sekä julkistaa Vuoden kaupunginosan ja Vuoden kotiseututeon. Kotiseututyön ansiomitali on liiton myöntämistä tunnustuksenosoituksista korkein. Sen myöntäminen edellyttää saajalta maakunnallisia tai valtakunnallisia ansioita kotiseututyössä tai erittäin merkittäviä ansioita paikallisessa kotiseututyössä.

Vaikka Kotiseutuliitto on ennen muuta kotiseutuyhdistysten keskusjärjestö, voi yksityishenkilö liittyä liittoon suoraan kannatusjäseneksi eli liiton Kotiseutuklubin jäseneksi. Klubilla on päivien yhteydessä ohjelmallinen vuositapaaminen.

Lisätietoja
www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/valtakunnalliset-kotiseutupaivat www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/huomionosoitukset
www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot